Πολιτικός Διάλογος

Μέτωπο αγώνα για την απελευθέρωση…Γ. Ρούσης: Περί χαμένης ψήφου

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, με το επιχείρημα της χαμένης ψήφου επιχειρείται να οδηγηθούν οι ψηφοφόροι στην λογική του μη χείρον βέλτιστο και να ψηφίσουν κόμματα τα οποία είναι δυνατόν να κατακτήσουν την κυβερνητική εξουσία ή τα οποία είναι πιο πιθανό να μπουν στη βουλή. Δυστυχώς το επιχείρημα αυτό το χρησιμοποιεί  και ένα τμήμα της αριστεράς και μάλιστα όχι μόνον της σοσιαλδημοκρατικής αλλά και της κομμουνιστικής. Έτσι για παράδειγμα στον τόπο μας, στα πλαίσια της συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων, όχι λίγες φορές οι κομμουνιστές καλούνταν να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, ή στην Γαλλία να ψηφίσουν τον Σαρκοζύ για να μην πρωτεύσει η Λεπέν.

Ποιο όμως είναι το πραγματικό περιεχόμενο της χαμένης ψήφου; Καταρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι εκλογές στον καπιταλισμό με δοσμένη την αποξένωση που διαπερνά τους ανθρώπους , την γενικότερη αστική ιδεολογική ηγεμόνευση και το βομβαρδισμό που υφίστανται οι πολίτες από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, δεν μπορούν παρά  να εκφράζουν μια στρεβλή λαϊκή συνείδηση. Συνεπώς η ψήφος δεν μπορεί παρά να εκφράζει την κατά Ρουσσώ βούληση της πλειοψηφίας και όχι την γενική βούληση, δηλαδή την βούληση που θα εξέφραζαν οι άνθρωποι αν ήταν πραγματικά ελεύθεροι.

Με άλλα λόγια στον καπιταλισμό, όπως επεσήμανε ο Αλέξις ντε Τοκβίλ, αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι: «οι πολίτες βγαίνουν για μια στιγμή από την εξάρτηση για να υποδείξουν τον αφέντη τους και ξαναμπαίνουν μέσα.» Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό των ψήφων είναι χαμένες. Σημαίνει ακόμη ότι οι εκλογές από μόνες τους δεν μπορεί παρά να εκφράζουν το επίπεδο συνειδητότητας του λαού και τίποτα παραπάνω και φυσικά δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Επιπροσθέτως τα εκλογικά συστήματα εκτός της απλής αναλογικής   νοθεύουν παραπέρα την λαϊκή βούληση, με συνέπεια οι κυβερνήσεις να μην εκφράζουν ούτε καν την πραγματική πλειοψηφία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου συστήματος είναι το δώρο των πενήντα εδρών που παίρνει στη χώρα μας το πρώτο κόμμα, κάτι που καθιστά χαμένη τη βούληση χιλιάδων ψηφοφόρων.

Πέραν όμως από αυτήν την χαμένη ψήφο προϊόν του κυρίαρχου συστήματος, είναι ακόμη χαμένη η ψήφος η οποία δίνεται στα κόμματα τα οποία στηρίζουν ευθαρσώς το σύστημα που δημιούργησε την κρίση δηλαδή τον καπιταλισμό. Και αυτά είναι η φασιστική Χρυσή Αυγή, κατεξοχήν συστημικό κόμμα, το ακροδεξιό Ποτάμι με τους πιο ακραίους νεοφιλελεύθερους  συμμάχους του της Δράσης του Μάνου, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, βασικοί υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάντια της πατρίδας μας.

Επίσης χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στην δεξιά ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος,  όχι προδίδοντας τις αρχές  του αλλά πιστός σε αυτές, και πιο συγκεκριμένα στο συμβιβασμό και  όχι στη  σύγκρουση με το κεφάλαιο  και στην  παραμονή στην ιμπεριαλιστική Ευρωζώνη και την  ΕΕ, ήταν αναμενόμενο ότι θα οδηγούνταν εκεί που οδηγήθηκε και αυτό ασχέτως  από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Όσον αφορά στο ΚΚΕ και την ΛΑΕ προφανώς και η ψήφος σε αυτούς τους αριστερούς σχηματισμούς δεν είναι χαμένη, όπως τα ίδια δημοσίως ή υπογείως διατείνονται για την ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις συνεργαζόμενες με αυτήν δυνάμεις. Είναι όμως μια ψήφος που είτε παραπέμπει σε έναν οραματικό στόχο δίχως καμιά αναφορά στο δρόμο που θα μας οδηγήσει σε αυτόν, είτε μια ψήφος που κατ’ εικόνα τού ΣΥΡΙΖΑ και εν μέρει συνυπεύθυνη με αυτόν, αρνείται δυστυχώς την εφαρμογή του ίδιου της του προγράμματος εμμένοντας στη φετιχοποίηση της παραμονής στη  ΕΕ.

Με αυτά τα δεδομένα, η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ όχι μόνον δεν είναι χαμένη, αλλά είναι και η πλέον αποτελεσματική, κυρίως για μετά τις εκλογές.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών

Πηγή:pandiera.grΑριστερός ευρωσκεπτικισμός ή αριστερό μέτωπο κατά της ΕΕ;

Σταύρος Μαυρουδέας

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση του 2007-8 αποτελεί την πρώτη μεγάλη κρίση του 21ου αιώνα. Το ξέσπασμα της αναστάτωσε την ούτως ή άλλως ανισόμετρη ανάπτυξη του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος και όξυνε τις ενδο-ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις μεταξύ των βασικών πόλων του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος.

Η δομική κρίση της ευρωζώνης (και ευρύτερα της ΕΕ καθώς η προηγούμενη αποτελεί τον σκληρό πυρήνα της τελευταίας) είναι μία από τις βασικές περιοχικές κρίσεις που εκδηλώνονται στον απόηχο της παγκόσμιας κρίσης. Σηματοδοτεί τα προβλήματα ενός από τους βασικούς ανταγωνιστικούς πόλους στην αμερικανική παγκόσμια ηγεμονία και έχει εκδηλωθεί με ιδιαίτερη ένταση αλλά και με άνισες επιπτώσεις στο σύνολο των χωρών της ευρωπαϊκής ιμπεριαλιστικής ενοποίησης. Ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ (οι χώρες του ευρω-κέντρου) έχουν ξεφορτώσει μεγάλο μέρος των δικών τους προβλημάτων στους ηγεμονευόμενους υπο-ιμπεριαλισμούς της ευρω-περιφέρειας με αποτέλεσμα η κρίση των δεύτερων να είναι οξύτερη. Η υπαγωγή πολλών από τις τελευταίες σε βάρβαρες πολιτικές αναδιάρθρωσης – ιδιαίτερα με προγράμματα προσαρμογής από τρόικες – έχει οξύνει δραματικά τις ταξικές εντάσεις σ’ αυτές, σε διάκριση με τις χώρες του ευρω-κέντρου που η κατάσταση είναι ηπιότερη.

Η προαναφερθείσα διαφορά έχει ορισμένες κρίσιμες πολιτικές επιπτώσεις. Τόσο για τους παραπάνω οικονομικούς λόγους όσο όμως και για όχι αμελητέους λόγους πολιτικής παράδοσης οι πολιτικές επιπτώσεις της κρίσης είναι διαφορετικές στις χώρες του ευρω-κέντρου και στις χώρες του Βορρά απ’ ότι στις χώρες της ευρω-περιφέρειας του Νότου. Γενικά, παρατηρείται ότι ο μεγάλος πολιτικός κερδισμένος στις πρώτες από την κρίση είναι η λεγόμενη «ριζοσπαστική Δεξιά» ενώ στις δεύτερες η ριζοσπαστική Αριστερά.

(συνέχεια…)Αντιφάσεις και αδιέξοδα του οικονομικού προγράμματος της ΛΑΕ

Σταύρος Μαυρουδέας

Μετά από αρκετές παλινωδίες η ΛΑΕ ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά το οικονομικό πρόγραμμά της. Μία πρώτη παρατήρηση είναι ότι η ΛΑΕ αντιμετωπίζει το πρόγραμμα απλά σαν ένα προπαγανδιστικό εργαλείο που είναι συνειδητά ασαφές για να επιτρέπει την πολυγλωσσία και την πολυσυλλεκτικότητα και επιπλέον είναι κάτι ευμετάβλητο με βάση φευγαλέες πολιτικές σκοπιμότητες. Πρόκειται για μία καθαρά αστική αντίληψη που ελάχιστη σχέση έχει με την παράδοση ιδιαίτερα της κομμουνιστικής Αριστεράς. Χαρακτηριστικά, όταν η ΛΑΕ απευθύνεται στο ευρύ κοινό υποβαθμίζει την θέση περί εξόδου από το ευρώ σε εργαλείο (και όχι στόχο) τελευταίας καταφυγής. Αντίστοιχα κρύβεται πίσω από το δάκτυλο της σχετικά με το ζήτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ καθώς δηλώνει ότι δεν αποτελεί στόχο της και εάν προκύψουν προβλήματα τότε θα θέσει το ερώτημα σε δημοψήφισμα (χωρίς μάλιστα να διευκρινίζει τι θα προτείνει η ίδια). Αυτό την διευκολύνει στις σχέσεις και διαπραγματεύσεις της με πολιτικούς παράγοντες όπως η Ζ. Κωνσταντοπούλου, ο Μ. Γλέζος, η Ρ. Μακρή αλλά και ο Γ. Ρωμανιάς. Αντίθετα, όταν απευθύνεται ψευδο-ενωτικά στην Αριστερά και ιδιαίτερα στην ανατρεπτική Αριστερά παρουσιάζει κείμενα με θολές ριζοσπαστικότερες διατυπώσεις.

(συνέχεια…)Ο Τσίπρας είναι πολύ προχώ (Τσίπρας vs Αϊνστάιν)

Ακόμα και στην περίπτωση Τσίπρα υπάρχει και επιστημονική εξήγηση ή Τσίπρας vs Αϊνστάιν

Στην κβαντομηχανική, τα αντικείμενα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις (π.χ. ένα σωματίδιο σε δύο σημεία). Μόνο όταν γίνεται η κατάλληλη μέτρηση από τον επιστήμονα, το αντικείμενο «κατασταλάζει» σε μία δεδομένη κατάσταση.

Επιπλέον όμως -και αυτό είναι ακόμη πιο παράδοξο- οι ιδιότητες δύο μακρινών αντικειμένων, τα οποία απέχουν χιλιόμετρα μεταξύ τους, «διεμπλέκονται» ή «εναγκαλίζονται», με αποτέλεσμα όταν μετριέται κάποια ιδιότητα του ενός αντικειμένου, τότε η αντίστοιχη ιδιότητα του άλλου παίρνει την ίδια τιμή, δηλαδή μεταπίπτει ακριβώς στην ίδια κατάσταση με το πρώτο, παρά την απόσταση μεταξύ τους.

Αυτή η συμπεριφορά (λες και υπάρχει ένα «φάντασμα» στην ύλη) εκνεύριζε τον Αϊνστάιν, καθώς φαίνεται να παραβιάζει τον -υποτίθεται απαραβίαστο- συμπαντικό κανόνα ότι τίποτε δεν μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα από το φως. Στη δεκαετία του '60, πρώτος ο Ιρλανδός φυσικός Τζον Μπελ πρότεινε ένα πείραμα για να επιβεβαιωθεί η κβαντική διεμπλοκή και να διαψευσθεί ο Αϊνστάιν οριστικά.

(συνέχεια…)Λαπαβίτσας – πρόγραμμα ΛΑΕ: μέσα στην ΕΕ και αναγνώριση δημόσιου χρέους

Νίκος Στραβελάκης

Στη σκιαγράφηση ενός σεναρίου  μετάβασης σε εθνικό νόμισμα προχώρησε, για λογαριασμό της ΛΑ.Ε, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος είχε αναφερθεί ως υπεύθυνος προγράμματος του εν λόγω κόμματος. Αφού επανέλαβε την πάγια πλέον θέση της ΛΑ.Ε. ότι δεν «θέτει ζήτημα εξόδου» από την ΕΕ περιέγραψε  μια σειρά  ενεργειών για την διαδικασία μετάβασης. Καταρχήν παραδέχθηκε, για πρώτη φορά επισήμως, ότι η ΛΑ.Ε θα προκρίνει διεθνείς διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την απομείωση του χρέους, άρα το κόμμα του θεωρεί ότι οι όποιες κινήσεις για το χρέος θα είναι με την σύμφωνη γνώμη των πιστωτών. Δηλαδή μας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αναγνωρίζουν το δημόσιο χρέος. Επίσης δήλωσε ότι η αρχική ισοτιμία του νέου νομίσματος με το ευρώ θα είναι ένα προς ένα και σε αυτή την ισοτιμία θα γίνει η μετατροπή καταθέσεων και δανείων στο νέο νόμισμα. Τέλος, ενώ αναφέρεται εκτενώς στην κρατικοποίηση τραπεζών και ΔΕΚΟ δεν αναφέρεται καθόλου στο θέμα της κεντρικής τράπεζας.   Ελπίζοντας ότι η ΛΑ.Ε έχει οριστικά αποφασίσει την προγραμματική θέση εξόδου από την ευρωζώνη, το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι το κόμμα αυτό προκρίνει την έξοδο από το ευρώ και την παραμονή στην ΕΕ. Είναι απορίας άξιο πως άνθρωποι με ακαδημαϊκή και κοινοβουλευτική εμπειρία να αγνοούν  ότι αυτό είναι ανέφικτο για την Ελλάδα ειδικά αν πρόκειται να ασκηθεί  στοιχειώδης φιλολαϊκή πολιτική. Για παράδειγμα βάσει του κοινοτικού δικαίου οποιαδήποτε κρατικοποίηση εντός ΕΕ ουσιαστικά απαγορεύεται. (συνέχεια…)Τα κριτήρια των πολιτικών συμμαχιών (με αφορμή τη Λαϊκή Ενότητα)

του Βασίλη Λιόση

Δημοσιεύθηκε: 5/9/2015 kordatos.org

Οπωσδήποτε ένα από τα επίμαχα ζητήματα των ημερών είναι η δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε.) –το προϊόν διάσπασης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.–  και οι πολιτικές συμμαχίες που δημιουργούνται γύρω από αυτήν. Δυνάμεις που βρίσκονταν εντός ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά δεν ανήκαν στην Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς και δυνάμεις εκτός ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συμφώνησαν με τη ΛΑ.Ε. για κοινή εκλογική κάθοδο. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και κατά τη γνώμη μας κρίσιμα. Ας δούμε μερικά καθώς και ορισμένες σκέψεις γύρω από αυτά.

 

I. Τι κόμμα είναι η ΛΑ.Ε.;

Έχουμε υποστηρίξει σε άλλο κείμενό μας πως υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για τον προσδιορισμό του χαρακτήρα ενός κόμματος[1]. Τα κριτήρια αυτά είναι α) η ιδεολογία του, β) το πρόγραμμά του, γ) η ταξική του σύνθεση, δ) η πρακτική του και ε) η στάση του συστήματος απέναντί του. Σε σχέση με προηγούμενο άρθρο μας[2] προσθέτουμε το κριτήριο της ιδεολογίας, κάνοντας μία λεπτότερη θεώρηση. Το πρόγραμμα και η ιδεολογία δεν ταυτίζονται απαραίτητα, αφού μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις και το πρόγραμμα να παρεκκλίνει της ιδεολογίας[3].

 

Με βάση αυτά τα κριτήρια και με όρους ταξικούς ένα κόμμα μπορεί να είναι αστικό, μικροαστικό ή εργατικό. Με όρους ιδεολογικούς μπορεί να είναι κεϋνσιανό, νεοφιλελεύθερο, αριστερίστικο, ρεφορμιστικό, λενινιστικό κ.λπ. Βεβαίως υπάρχουν και οι ενδιάμεσες ζώνες, αφού για παράδειγμα ένα μικροαστικό κόμμα μπορεί να έχει ριζοσπαστικά ή συντηρητικά χαρακτηριστικά, ένα εργατικό να μην είναι απαραίτητα επαναστατικό κ.λπ.

(συνέχεια…)Το μετέωρο βήμα της ΛΑΕ ή αλλιώς (ξανά) ένα βήμα εμπρός και δύο βήματα πίσω

Σταύρος Μαυρουδέας

Μετά από πολλούς δισταγμούς και αμφιταλαντεύσεις τελικά το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ εξαναγκάσθηκε να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση της συστημικής ηγεσίας του τελευταίου να προκηρύξει εκλογές και να το πετάξει ουσιαστικά έξω από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Όλο το προηγούμενο διάστημα και μέχρι την μεγάλη κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ με την συμφωνία για 3οΜνημόνιο, το Αριστερό Ρεύμα παρέμεινε μέσα ακόμη και στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ. Προηγουμένως ψήφισε τον νεοδημοκράτη Π.Παυλόπουλο (που εκστράτευσε για το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα) για πρόεδρο της δημοκρατίας, παρακάθησε με τους δεξιούς πατριδοκάπηλους ΑΝΕΛΛ στην κυβέρνηση και σιωπηρά δέχθηκε μία σειρά αντιλαϊκές ενέργειες (όπως την 42σέλιδη μνημονιακή πρόταση Βαρουφάκη, το καλπάζον στρατιωτικο-οικονομικό δέσιμο με το Ισραήλ κλπ.). Όταν πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε καταφανώς την μεγάλη κωλοτούμπα και προχώρησε στις συμφωνίες για το 3ο Μνημόνιο τότε το Αριστερό Ρεύμα ακολούθησε την τραγελαφική τακτική του να καταψηφίζει τα μέτρα αλλά να δηλώνει ότι στηρίζει την κυβέρνηση. Μάλιστα – αντί να βγει εκτός ΣΥΡΙΖΑ και να αγωνιστεί με το λαϊκό κίνημα για την ανατροπή των μέτρων, του νέου Μνημονίου και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ που τα προωθούσε – επέλεξε να δώσει την μάχη μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχοντας στις επιτροπές και στις διαδικασίες για το συνέδριο του. Παρά τα επανειλημμένες προσκλήσεις της ανατρεπτικής Αριστεράς για απεμπλοκή από την απάτη του ΣΥΡΙΖΑ (στην οποία με τη συμμετοχή του το Αριστερό Ρεύμα συνέβαλε) και κοινή δράση, επέμεινε στο να δώσει τον αγώνα μέσα στο σάπιο οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ. (συνέχεια…)Ανακοίνωση του συλλόγου “Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ” για τις εκλογές

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2015

Α. Στις επερχόμενες εκλογές ο ελληνικός λαός καλείται να καταδικάσει με την ψήφο του τη μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία, δέσμια της λογικής του ευρωμονόδρομου, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, πέταξε στα σκουπίδια τη βούληση του λαού όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα.

Ο λαός καλείται να καταδικάσει και όλες τις άλλες μνημονιακές δυνάμεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛΛ οι οποίες σπεύδουν πάντοτε, με τον πιο χυδαίο και αντιδημοκρατικό τρόπο να ευθυγραμμιστούν με τα κελεύσματα και τις υποδείξεις του ξένου και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου.

Καλείται επίσης να καταδικάσει τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χ.Α. η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα πίεζε να υπογραφεί η συμφωνία με τους δανειστές και στη συνέχεια, εντελώς υποκριτικά, θυμήθηκε μια ψεύτικη αντιμνημονιακή ρητορεία. Καμιά αυταπάτη: η Χ.Α. είναι οι μπράβοι των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου. Βρίσκεται σε υπόγεια γραμμή επικοινωνίας με τη ΝΔ, το παρακράτος και τις διάφορες υπηρεσίες.

Οι πολιτικές όλων αυτών των κομμάτων μόνο νέα δεινά θα συσσωρεύσουν στο λαό, και νέα υπερκέρδη στη ντόπια πλουτοκρατία και στους ξένους δυνάστες: ακραία φτώχεια και ανεργία για τους πολλούς, κέρδη για μια ισχνή μειοψηφία. Οι πολιτικές αυτές, καθώς και οι εκφραστές τους, πρέπει να καταδικαστούν και να ανατραπούν.

(συνέχεια…)Η προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ και τα καθήκοντα της Αριστεράς

Σταύρος Μαυρουδέας

Σαν έτοιμος από καιρό τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ διέβη τον Μνημονιακό Ρουβίκωνα. Εγκατέλειψε τις αντι-μνημονιακές πομφόλυγες για να προχωρήσει στην επιβολή ενός 3ου Μνημονίου πάνω στη δύσμοιρη χώρα μας και το λαό της. Μετά από άπειρους θεατρινισμούς και κουτοπονηριές κατέληξε να προδώσει ανερυθρίαστα το λαϊκό αντι-μνημονιακό αίσθημα με βάση το οποίο κατόρθωσε από κόμμα του 3% να γίνει κυβέρνηση. Μάλιστα το έκανε με τον πιο χυδαίο τρόπο προδίδοντας την αμέσως επόμενη μέρα το περήφανο λαϊκό ΟΧΙ στους ιταμούς εκβιασμούς του ευρωιερατείου.

Όχι μόνο αυτό αλλά επιπλέον προσθέτει και ύβρη επάνω στην προδοσία. Ο συστημικός ΣΥΡΙΖΑ σκυλεύει το όνομα της Αριστεράς για να καλύψει την προδοσία των λαϊκών προσδοκιών. Με τον τρόπο αυτό παρέχει διπλή υπηρεσία στο σύστημα. Αφενός προβάλλει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτό των Μνημονίων. Αφετέρου προσπαθεί να εξευτελίσει την Αριστερά παρουσιάζοντας την σαν συνένοχη στο έγκλημα. (συνέχεια…)Η Οικονομική Πολιτική της Ρήξης

Νίκος Στραβελάκης

Υπάρχει εναλλακτικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής σε αυτές τις συνθήκες και με ποιο χαρακτήρα;

Υπάρχει, διότι η αιτία της κρίσης προσδιορίζει και το χαρακτήρα της λύσης.
Με αλλά λόγια επειδή η κρίση είναι καπιταλιστική κρίση η λύση έχει ταξικό πρόσημο.

Όπως τα μνημόνια στοχεύουν στην αποκατάσταση του ποσοστού κέρδους, η φιλολαϊκή απάντηση συνίσταται σε άμεσες κρατικές επενδύσεις με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η κατανάλωση των εισοδημάτων που θα δημιουργηθούν από την αύξηση της απασχόλησηςθα διαχυθεί σε ολόκληρη την οικονομία αντιμετωπίζοντας τις συνέπειεςτης κρίσης.

Παρόλο που περιγράφουμε τη βασική αρχή ενός μεταβατικού προγράμματος, με την έννοια ότι δεν θέτει προϋπόθεση το μετασχηματισμό των σχέσεων παραγωγής, η εφαρμογή του αμφισβητεί στην πράξη την ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος. Δηλαδή δεν είναι μια Κεϋνσιανή πολιτική που σπρώχνει κρατικά χρήματα σε επιχειρήσεις και τράπεζες με την ελπίδα ότι κάποια από αυτά θα ενισχύσουν την παραγωγή και την απασχόληση, αλλά το ακριβώς αντίθετο: Κρατικές επενδύσεις και επιχειρήσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας για εκείνους που δεν μπορούν να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας.

Όμως η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της οποίας τέτοιες πολιτικές είναι στην πράξη απαγορευμένες, άρα η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή της,όπως δείχνει και η δραματική εμπειρία των τελευταίων πέντε μηνών.

Η διαδικασία θα πρέπει να είναι άμεση διότι η δημιουργία νομισματικού βραχίονα είναι προϋπόθεση για την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής.

Τα βασικά θέματα που απασχολούν τη διαδικασία μετάβασης σε εθνικό νόμισμα είναι:

 • η αποφυγή πληθωριστικών πιέσεων λόγω αναγκών
  εισαγόμενων προϊόντων,
 • η ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος ώστε
  να μπορέσει να δράσει σταθεροποιητικά στην οικονομία και
 • η σταδιακή δυνατότητα χρηματοδότησης ελλειμματικών προϋπολογισμών για τη πραγματοποίηση επενδύσεων.

Για το σκοπό αυτό είναι αναγκαία η παρακάτω ακολουθία ενεργειών: (συνέχεια…) • Γιώργος Ρούσης: Μετάβαση Από τη δύναμη της συνήθειας στη διεκδίκηση της μαρξικής ουτοπίας

   ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ

  Γιώργος Ρούσης ΜΕΤΑΒΑΣΗ 

  Από τη δύναμη της συνήθειας στη διεκδίκηση της μαρξικής ουτοπίας 

  Ο συγγραφέας με αφορμή την υστέρηση του λαϊκού κινήματος απέναντι στην άγρια αντιλαϊκή επίθεση, αναδεικνύει αρχικά τον σημαντικό ρόλο που παίζει η δύναμη της συνήθειας στη διαιώνιση της κυρίαρχης τάξης.

  Στη συνέχεια τεκμηριώνει τη θέση ότι το μαρξικό όραμα της χειραφέτησης, σε αντίθεση με εκείνα των προγόνων του ουτοπικών σοσιαλιστών και κομμουνιστών, αποτελεί μια επιστημονική, εφικτή σήμερα ουτοπία, η οποία απορρέει από την ανάλυση της πραγματικότητας. Ακολουθεί η αναλυτική συμβολή του Ernst Bloch τόσο στην αποκατάσταση της μαρξικής ουτοπίας από την παραχάραξη που υπέστη από τον οικονομικό ντετερμινισμό, όσο και στην παραπέρα προώθησή της.
  περισσότερα
 • Νέα κυκλοφορία βιβλίου:Κρίση και κοινωνική διαστρωμάτωση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα

   ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ

  Σπύρος Σακελλαρόπουλος

  Κρίση και κοινωνική διαστρωμάτωση

  στην Ελλάδα του 21ου αιώνα

    Ποια είναι τα αίτια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα; Σε ποιο βαθμό σχετίζονται με την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομική κρίση; Θα μπορούσε η εκδήλωση της ελληνικής κρίσης να είχε αποφευχθεί; Τι οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα δημιούργησε η εφαρμογή των μνημονίων; Ποια κοινωνικά στρώματα επωφελούνται από την κρίση; Υπάρχει μια συνεκτική στρατηγική της ελληνικής άρχουσας τάξης για διέξοδο από την κρίση; Ποιες αλλαγές επήλθαν στο εσωτερικό του κράτους και στο κομματικό σύστημα; Μπορεί η Ελλάδα σήμερα να θεωρηθεί ένα είδος προτεκτοράτου;

   
  περισσότερα
 • Τα πρακτικά του συνεδρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο 17-19/01/2014

  «Η Ευρωπαϊκή Ένωση Απέναντι στην Ελλάδα.
  Επιστημονικές και Πολιτικές Προβληματικές»

  Πάντειο Πανεπιστήμιο, 17-19/01/2014
  Σελίδες 333

   

  Επί πλέον  αναφορές που είχαμε κάνει εδώ:

  Σύνδεσμοι 3692  3414


 • Συλλογικό άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (8-4-2014) για το Πρόγραμμα της Μετωπικής Συμπόρευσης

  […] Οι βασικοί πυλώνες ενός τέτοιου αριστερού προγράμματος είναι οι ακόλουθοι:

  • Καταγγελία του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων και κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων (για να απαλλαγεί η χώρα από τα δεσμά τους).
  • Άρνηση πληρωμών και μονομερής διαγραφή του εξωτερικού χρέους (για απαλλαγή της χώρας από το βάρος του).
  • Έξοδος από την ΟΝΕ (για να μπορεί να εφαρμοσθεί μία φιλολαϊκή στρατηγική). Ελεγχόμενη διαχείριση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νέου νομίσματος μαζί με σύστημα ελέγχου των τιμών (για αποφυγή πληθωριστικών αυξήσεων).
  • Έλεγχος στην κίνηση των κεφαλαίων (για να αποτραπεί η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό).
  • Σύστημα προοδευτικής φορολογίας (για εξεύρεση πόρων από την δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής του κεφαλαίου).
  • Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος (γιατί ήδη το πληρώνει ο λαός και για να εξασφαλισθούν οι μικρο-καταθέτες και η χρηματοδότηση του εναλλακτικού οικονομικού προγράμματος).
  • Κοινωνικά σχεδιασμένη παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας (για να συγκροτηθεί μία οικονομία με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και υπό λαϊκό έλεγχο). Αυτό συνεπάγεται την κοινωνική ιδιοκτησία και έλεγχο των βασικών οικονομικών κλάδων και μία αντίστοιχη βιομηχανική πολιτική (δημιουργίας,προστασίας και στήριξης συγκεκριμένων κλάδων).
  • Φιλολαϊκή εισοδηματική πολιτική (μισθοί και συντάξεις που εξασφαλίζουν την ευημερία της μεγάλης εργαζόμενης κοινωνικής πλειονότητας) και ανόρθωση της κοινωνικής πρόνοιας (υγεία, ασφάλιση) και της δωρεάν εκπαίδευσης.
  • Σχεδιασμένη και πολυδιάστατη εξωτερική οικονομική και εμπορική πολιτική.
  • Αναγκαίος άξονας ενός τέτοιου προγράμματος είναι η σύγκρουση με και η έξοδος από την ΕΕ. Η ευρωπαϊκή «Μεγάλη Ιδέα» της αστικής τάξης έχει οδηγήσει τη χώρα (όπως και οι προηγούμενες «Μεγάλες Ιδέες») στην κατάρρευση και απαγορεύει οποιαδήποτε φιλολαϊκή εναλλακτική πολιτική. Μέσα στη ευρω-φυλακή, με τους ολοένα και εντεινόμενους θεσμικούς περιορισμούς, κανένας άλλος δρόμος δεν επιτρέπεται.

  Ένα τέτοιο πρόγραμμα οικοδομεί την κοινωνική συμμαχία των εργαζόμενων με τους άνεργους και τα καταστρεφόμενα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Η πάλη για την εφαρμογή του οδηγεί σε βαθύτερες αλλαγές σε σοσιαλιστική κατεύθυνση.

  περισσότερα
 • Τι μας διδάσκει ο πονηρούτσικος δημοσιογραφίσκος με το δεκάλογο περί του τι είναι και τι δεν είναι χούντα;

  Αν το θέλετε είναι εδώ
  1. Λέει: “Χούντα δεν είναι να γράφεις από το πρωί ως το βράδυ στα social media «έχουμε χούντα» και ουδείς να ασχολείται μαζί σου.
  Χούντα είναι η απαγόρευση των social media, του youtube, του ίντερνετ γενικώς, πλην των επίσημων «φορέων ενημέρωσης»”.

  Άρα: βολέψου με τη συμβολή σου στην αναπαραγωγή και επαύξηση θορύβου και ατομικής εκτόνωσης χαμένος σε social media, youtube και εν γένει ίντερνετ, διότι το καθεστώς μπορεί και να τα απαγορεύσει! 

  περισσότερα


 • Η Λογική της Ιστορίας (η 2η έκδοση)

  Κυκλοφόρησε και είναι διαθέσιμη η 2η έκδοση της ΚΨΜ βελτιωμένη, με επίμετρο επικαιροποίησης της συμβολής της στην εποχή και στη συγκυρία, απ’ τη σκοπιά του επαναστατικού κινήματος.
  Η δημιουργική μελέτη, ανάπτυξη και διάδοση του έργου του κορυφαίου επαναστάτη, θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του επαναστατικού υποκειμένου.

  Ξεφυλλίστε το

  Ζητήματα θεωρίας και μεθοδολογίας

  Νέα, 2η βελτιωμένη έκδοση του κλασικού και θεμελιακού έργου του Βίκτορ Αλεξέγιεβιτς Βαζιούλιν, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του.

  Μήπως βιώνουμε το τέλος της ιστορίας; Μήπως η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη να αυτοκαταστραφεί σ’ έναν κόμβο ανυπέρβλητων, ανορθόλογων και ακατάληπτων, κρίσεων, συρράξεων και αδιεξόδων; Μήπως δεν υπάρχει πλέον νόημα και προοπτική για τον άνθρωπο; Και όμως, η ιστορία έχει τους νόμους της, έχει τη λογική της, έχει νόημα και προοπτική…

  Στο παρόν βιβλίο προτείνεται μια πρωτότυπη επιστημονική ανακάλυψη: η εννοιολογική σύλληψη της δομής της κοινωνίας και της ανάπτυξής της. Είναι η μοναδική μετά το Κεφάλαιο του Κ. Μαρξ διαλεκτική σύνθεση στο πεδίο της κοινωνικής θεωρίας και της κοινωνικής φιλοσοφίας. Μια σύνθεση που δρομολογεί τη διαλεκτική υπέρβαση-άρση του κεκτημένου της κοινωνικής θεωρίας, και ιδιαίτερα του κλασικού μαρξισμού. Προέκυψε μέσω της δημιουργικής ανάπτυξης της λογικής του Κεφαλαίου, που επέτρεψε στο συγγραφέα να αναδείξει συστηματικά την ενδότερη αμοιβαία συνάφεια των νόμων και των κατηγοριών της θεωρίας της κοινωνικής ανάπτυξης.

  περισσότερα
 • Εισηγήσεις στην Ημερίδα του Τμήματος Πολιτικής Οικονομίας του Ομίλου Μαρξιστικών Ερευνών

  Αθήνα, 13/ 1 /13

  Ο νεοσυντηρητικός μετασχηματισμός του ελληνικού καπιταλισμού εν μέσω παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Η στρατηγική του μνημονίου.

  Φάνης Παπαδάτος

     Ο Ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του καθώς για πρώτη φορά βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού. Απέναντι σε αυτή την κρίση απαντά με μια προσπάθεια μετασχηματισμού του από έναν κρατικοδίαιτο καπιταλισμό σε ένα ιδιωτικοκεντρικό σύστημα μέσω της στρατηγικής του μνημονίου και μάλιστα εν μέσω παγκόσμιας κρίσης. Η εισήγηση αρχίζει με μια σύντομη περιγραφή του πλαισίου της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης εντός της οποίας και εξαιτίας της οποίας ο ελληνικός καπιταλισμός βιώνει τη δική του κρίση. Στη συνέχεια θα αναλύσουμε το γενικότερο θεωρητικό και πολιτικό υπόβαθρο της στρατηγικής του μνημονίου καθώς αυτή εντάσσεται στο γενικότερο νεοφιλελεύθερο πρότυπο διαρθρωτικής προσαρμογής που εφαρμόζεται ανά τον κόσμο, καθώς επίσης και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της ελληνικής μνημονιακής στρατηγικής και τις ιδιομορφίες της σε σχέση με το γενικότερο θεωρητικό και πολιτικό υπόβαθρο των νεοφιλελεύθερων προγραμμάτων, και τέλος, τις αιτίες για τις οποίες εκτιμούμε ότι τείνει να αποτύχει.

   

  δείτε τα video της ημερίδας (τελ. ενημέρωση 7/03/12)

   
  περισσότερα
 • Να δομήσουμε συντροφικές σχέσεις συναγωνιστικής εμπιστοσύνης σε μάχιμο μέτωπο

  Χανιά 17.9.2012.

  Δημήτρης Πατέλης*

  Οι άνθρωποι μοιάζουν σήμερα αμήχανοι και αποσβολωμένοι με τις απανωτές επιθέσεις που υφίστανται στον εναντίον τους κοινωνικό πόλεμο από τις Τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού. Ο καθεστωτικός μηχανισμός χειραγώγησης μέσω εκλογικών παιχνιδιών δείχνει εξαιρετικά αποτελεσματικός, μιας και ο κοινοβουλευτικός κρετινισμός έχει διαποτίσει σε ποικίλους βαθμούς ακόμα και εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις. Ποιόν εξυπηρετεί αυτή η αμηχανία και αδράνεια; Πόσο θα …

  περισσότερα


 • Η προβληματική του μετώπου στη σχέση τακτικής – στρατηγικής

  Η προβληματική του μετώπου στη σχέση τακτικής-στρατηγικής (*)

  Τριαντάφυλλος Μεϊμάρης (**)

   

  …. Η εμπειρία συγκρότησης μετώπου για μια ακόμα φορά δείχνει που μπορεί να οδηγήσει και να οδηγηθεί όταν είναι απούσα η αριστερά. Από εδώ απορρέουν και οι ευθύνες της/μας.

  Αν δεν ηγεμονεύσει στην κοινωνία το συλλογικό έναντι του ιδιωτικού, δεν μπορεί να υπάρξει καμία προοπτική σε οποιοδήποτε αγώνα των καταπιεσμένων. Αντίθετα, ως «εναλλακτική» προβάλλει η ιδιώτευση ή/και ο εκφασισμός. Η συνάντηση του φασισμού από τα πάνω με αυτόν από τα κάτω θα σημάνει και τον βιολογικό μας αφανισμό. Επομένως ένα μέτωπο με προοπτική πρέπει να είναι και αντιφασιστικό. Το δίλημμα τίθεται ως εξής: Ή εμείς ή αυτοί.

  Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

   

  (*) Το κείμενο είναι η γραπτή εκδοχή εισήγησης στη Διημερίδα της Πρωτοβουλίας Συγκρότησης Μετώπου Αντεπίθεσης για Λαϊκή Κυριαρχία με θέμα: “Η άμεση συγκρότηση μετώπου, ως αναγκαία προϋπόθεση για την απαλλαγή από την αποικιοκρατία και την ανατροπή της οικονομικής και κοινωνικής κηδεμονίας της χώρας”, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (Αρχιτεκτονική Ε.Μ.Π.) 14-15.7.2012.

  Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

  (**) Μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Σχολής “Η Λογική της Ιστορίας”, του Ομίλου για τη μελέτη της επαναστατικής θεωρίας και του νεοσύστατου Ομίλου Μαρξιστικών Ερευνών.

  περισσότερα
 • Τι μέτωπο χρειάζεται; ΑΝΑΓΚΗ ΡΙΖΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ.

  Τι μέτωπο χρειάζεται;

  Του Δημήτρη Πατέλη*

   

  ΑΝΑΓΚΗ ΡΙΖΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ.

   

  [Το κείμενο είναι η γραπτή εκδοχή εισήγησης «Αντικειμενικοί όροι της εποχής και της συγκυρίας και υποκειμενική ευθύνη» 

  Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

  στη Διημερίδα της Πρωτοβουλίας Συγκρότησης Μετώπου Αντεπίθεσης για Λαϊκή Κυριαρχία με θέμα: “Η άμεση συγκρότηση μετώπου, ως αναγκαία προϋπόθεση για την απαλλαγή από την αποικιοκρατία και την ανατροπή της οικονομικής και κοινωνικής …

  περισσότερα


Σημαδέψτε με τον δείκτη κάπου μέσα στο άρθρο για να σταθεροποιηθεί

Επισημάνσεις

Το ανησυχητικό ρήγμα του ΣΥΡΙΖΑ

Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στο κόμμα που θέλει να οδηγήσει τη χώρα «πρώτη φορά αριστερά»;
Ήταν στρατηγική απόφαση να δειπνήσει η Ρένα Δούρου με τον Βαγγέλη Μαρινάκη σε ταβέρνα του Πειραιά, αδειάζοντας με κραυγαλέο τρόπο τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα τη βραδιά της κεντρικής προεκλογικής εκδήλωσής του; Ποιον ρόλο παίζουν στη λήψη των αποφάσεων οι περίφημοι σύμβουλοι του προέδρου; Αποτελεί στρατηγική απόφαση η υιοθέτηση μιας πιο «εθνικοπατριωτικής» ρητορικής;
Διαβάστε το άρθρο στο unfollow.com.gr  ή στο Βαθύ Κόκκινο

Για να αναδεικνύονται οι Κρίτωνες...

Του Γιώργου Αλεξάτου

Δεν έχω κάτι με τον άνθρωπο. Μου είναι εντελώς ξένος. Ως τρόπος και στάση ζωής, ως κοινωνική τάξη, ως υποστηρικτής κάποιων απόψεων. Με τον Κρίτωνα Αρσένη με χωρίζει χάος.

Και εκείνη η επίγνωση για το πόσο εύκολα ανοίγουν όλες οι πόρτες αν είσαι από οικογένεια επί δεκαετίες διαπλεκόμενη σε κόμμα που ρήμαξε τον τόπο, αν όλα τα βρήκες έτοιμα και πριν καλά-καλά μπεις στα τριάντα σε προωθούν μέχρι και στην Ευρωβουλή. Και εκείνη η οργή. Για τα νέα παιδιά που μαζί τρώγαμε επί χρόνια τα χημικά και το ξύλο από τα ΜΑΤ.

Όταν ο Κρίτων ετοίμαζε την πολιτική του καριέρα, με το κόμμα που διέταζε τα ΜΑΤ να τσακίσουν τους συνομήλικούς του. Όταν ο Κρίτων εξαργύρωνε με τη θέση του ευρωβουλευτή τη στήριξη της πολιτικής που οδηγούσε στο να τσακίζουν τα ΜΑΤ τον λαό μας, στο να αυτοκτονούν εκατοντάδες απελπισμένοι κάθε χρόνο, στο να γίνεται η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σκουπίδι...

Η συνέχεια και τα σχολιανά... εδώ στο Βαθύ Κόκκινο

Κρίτων Αρσένης, ο ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ που ζήτησε να σταματήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο γιατί ενοχλούνται οι φάλαινες

κι εδώ, και ουκ έστιν τέλος Όταν η Αριστερά φτύνει τον εργαζόμενο κόσμο

Το Σχέδιο Μάρσαλ και οι καταστροφικοί ιστορικοί συνειρμοί

Πάνος Κοσμάς | 12.02.2014

Το να αποτελεί για τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο ευσεβή πόθο, είναι απολύτως κατανοητό. Το να γίνεται όμως «στόχος» για την Αριστερά και μάλιστα τμήμα αναντικατάστατο της πολιτικής της πρότασης, αυτό συνιστά ένα ιστορικό, πολιτικό και οικονομικό οξύμωρο σχήμα πρώτου μεγέθους. Ο λόγος για «ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα», που -με ευθύνη κεντρικών στελεχών του*- παρουσιάζεται ως βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

 *Δρα­γα­σά­κης, Στα­θά­κης, Μη­λιός κ.λπ.

Διαβάστε το άρθρο στο RPROJECT


Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία


Παρακολουθούμενα

Ειδήσεις, Κινήματα, Ιστολσελίδες, Video, κλπΚυριότερες ειδήσεις →